Bitwa Regionów 2021-konkurs kulinarny dla KGW
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa rozpoczął przyjmowanie zgłoszeń do pierwszego etapu 6 edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” organizowanego pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tegoroczny konkurs przeprowadzony zostanie w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Konkurs ma na celu promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnychm oraz promowanie i informowanie o produktach rolnych i żywnościowych, metodach ich produkcji, a także systemach jakości produktów rolnych i żywnościowych, stosownie do zadań ustawowych KOWR.
Uczestnikami Konkursu mogą być wyłącznie koła gospodyń wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, lub ich związki oraz stowarzyszenia skupiające kobiety z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej; upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Przedmiotem Konkursu jest wykonanie Pracy konkursowej (dalej jako „Praca konkursowa”), obejmującej łącznie:
- przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania Koła Gospodyń Wiejskich zwanego dalej KGW (z wyłączeniem deserów);
- przygotowanie potrawy wg. przepisu i wykonanie prezentacji przygotowanej potrawy w formie filmu wideo.
Przez potrawy regionalne rozumie się potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie przez upoważnionego przedstawiciela KGW do Organizatora w terminie do 31 maja 2021 r. drogą elektroniczną Formularza zgłoszeniowego i pracy Konkursowej poprzez wypełnienie formularza dostępnego na stronie www.bitwaregionow.pl.
Praca konkursowa w zakresie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej, powinna być przygotowana w formie pisemnej w Formularzu zgłoszeniowym (maksymalnie 2000 znaków) i zawierać recepturę oraz przepis wykonania zgłaszanej do Konkursu tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania danego KGW oraz informacje dotyczące:
- regionalnych tradycji kulinarnych i uzasadnienia regionalnego charakteru zgłaszanej do Konkursu potrawy,
- polskich regionalnych produktów tradycyjnych wykorzystywanych do przygotowania zgłaszanej do Konkursu potrawy, dodatkowo, w opisie dotyczącym zgłaszanej potrawy konkursowej możne przedstawić informacje dotyczące pochodzenia lub historii przepisu.
Praca konkursowa w zakresie prezentacji przygotowanej potrawy w formie filmu powinna być wykonana w dowolnej technice filmowej, w rozdzielczości Full HD 1920/1080 min. 30 klatek na sekundę, nie może przekraczać 120 sekund, nie może przekraczać 1 GB objętości i musi być dostarczona jako załącznik do Formularza zgłoszeniowego.
Więcej szczegółów oraz regulamin dostępny na www.bitwaregionow.pl oraz profilu Polska smakuje na Facebooku jak i na Facebooku Oddziału Terenowego KOWR w Warszawie.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
W ubiegłych latach „Bitwa Regionów” cieszyła się ogromną popularnością. W piątej edycji w 2019 r. wzięło udział prawie 800 KGW. Najlepsze danie – nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty – przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.
Organizatorzy liczą na rekordową frekwencję w wydarzeniu będącym prezentacją różnorodności kulinarnych tradycji regionów Polski. Który zespół stanie na podium, przekonamy się podczas wielkiego finału już jesienią. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 35 tys. zł.
REGULAMIN KONKURSU
autor lub odpowiedzialny za treść: Krystyna Janiszewska (Referat Organizacyjno-Administracyjny)
data wytworzenia: 2021-03-18
opublikował: Krystyna Janiszewska
data publikacji: 2021-03-18 11:06
zmodyfikował: Krystyna Janiszewska
ostatnia modyfikacja: 2021-03-18 13:41